Stad Delden

Delden is ontstaan uit een conglomeratie van huizen en boerenhoeven, omringd door een gracht. Het jaar 1322 wordt vaak genoemd als het jaar waarin Delden belangrijk werd als stad. In 1333 kreeg het stadsrechten. Reeds in 1036 echter hebben documenten het over een landgoed (praedium) Theldene.

Langestraat, gezien vanuit het oosten (bron: maps.google.com)

De huidige stadskern laat weinig meer zien van de oorspronkelijke ronde vorm van de vesting. De as van de stad is nog terug te vinden in de Langestraat. Aan het westelijk (richting Goor) en oostelijk (richting Oldenzaal) uiteinde ervan waren twee poorten in de omwalling gebouwd. Wal en poorten waren omgeven door een gracht. Hagen (nog steeds heten de stadswijken Noorderhaag en Zuiderhaag) waren aangelegd om letterlijk struikrovers te weren.

Die onrustige tijden zijn verleden tijd. Delden is sinds de Middeleeuwen een welvarende plek. Bosrijk, rustgevend en culturele halteplaats, dat zijn de kenmerken van het huidige stadje (inwonersaantal: 7410 – peiling 2019).

Elke vrijdag is er de wekelijkse marktdag in het centrum van de stad. Op de eerste zaterdag van de maand wordt een streekmarkt gehouden rondom de Oude Blasiuskerk, waar verse producten uit de streek te koop zijn. Niet onbelangrijk voor de verstokte automobilist: parkeren in Delden is gratis.

Algemene informatie over Delden vind je op de website nieuwsuitdelden.nl.