De Oude Blasiuskerk ligt in het centrum van de stad en is de oudste kerk van Delden. De kerk behoort tot de protestantse gemeente. De Heilige Blasiuskerk, de andere kerk in de stad, is rooms-katholiek en jonger. De Oude Blasiuskerk wordt reeds in 1118 genoemd.
De kerk is een voorbeeld van een hallenkerk, een met een hoofdschip en twee zijschepen. Op sommige plekken in de kerk zie je nog bestanddelen van het Romaanse bouwwerk uit de 12de eeuw. De huidige vorm van de kerk dateert hoofdzakelijk uit de 15de en 16de eeuw. De kerk is echter verwoest door een brand in 1583. Na de reformatie werd de kerk, die in oorsprong een katholieke kerk was, overgedragen aan de protestantse gemeente.

De kerk beschikt over een orgel, want in een kerk zal gezongen worden! Na eerdere versies staat er nu een orgel uit 1847, gebouwd door orgelbouwer Karl Friedrich August Naber. Voor de kenners: het gaat om een orgel met groot manuaal, bovenwerk en viervoudig pedaal. Tweederde deel van de orgelpijpen verkeert nog in originele staat.

Kerken hebben hun eigen beschermheilige en naamgever. In dit geval is dat de Heilige Blasius uit Sebasteia (Gr. Σεβάστεια), in de tijd van Romeins keizer Diocletianus uitgeroepen tot hoofdstad van Armenia Minor. De Armeense bisschop werd echter slachtoffer van de christenvervolgingen in 320 onder Licinius, keizer van het Oost-Romeinse rijk. Hij stierf de martelaarsdood door onthoofding.
De heilige Blasius is op voorstellingen herkenbaar aan twee kaarsen die hij voor zijn borst gekruist houdt. Hij wordt vooral aanbeden als geneesheer. Een gebed tot de heilige bisschop bevrijdt je van keelaandoeningen. Een jongetje had een visgraat doorgeslikt en stond op het punt te stikken. Gelukkig kon de heilige bisschop hem van de dood redden. Een simpele handoplegging zorgde voor een wonder.